Maandag 22 januari 2024 // gastspreker Annemarie Hoogwoud

Website Annemarie Hoogwoud

Annemarie gaf een boeiende presentatie. Ze vertelde over haar eigen ontwikkeling en haar werkwijze aan de hand van tal vaan aansprekende beelden.

Haar motto: kijk zo langzaam als je kunt.

Werk van haar vind je onder meer op haar eigen website:

https://www.annemariehoogwoud.nl/-/portfolio/portfolio

https://www.dupho.nl/fotograaf/annemariehoogwoud

Over haar werk schrijft ze: 

Sinds 2000 werk ik als landschapsfotograaf, waarbij de nadruk ligt op het vastleggen van ruimtelijke ordening, oftewel de inrichting van het landschap. In die eerste jaren begon ik de schoonheid van het alledaagse landschap te zien. Vanuit die achtergrond en mijn zoektocht naar de essentie van wat er gaande is, ontdekte ik de meer abstracte kant van het landschap en begon ik meer en meer de poëtische kant van het landschap te zien.

Ik gebruik licht, kleur en compositie op een zodanige manier dat emotie, zachtheid en esthetiek samenvallen en de schoonheid van het alledaagse zich als vanzelf ontvouwt. Ik laat mij hierbij inspireren door Engelse fotografen, zoals Charlie Waite, Doug Chinnery en Valda Bailey. Daarnaast is de schoonheid zoals ik die ervaar in beeldende kunst, romans, gedichten en muziek een grote bron van inspiratie.

Mijn werk noem ik beeldpoëzie. In mijn werk geef ik de schoonheid van het alledaagse landschap op een niet-alledaagse manier weer. Hierdoor ontstaat een beeld dat een andere kijk op het landschap laat zien – waar kijk ik naar en wat zie ik – een beeld dat vraagt om bij stil te staan. Het verhaal dat het beeld de kijker vertelt, ontvouwt zich dan als vanzelf.

In een soms hectische, onrustige en harde wereld hoop ik dat mijn beelden je inspireren stil te staan, een emotie oproepen en je uitnodigen te reflecteren op wat je ziet. 

Door de tijd te nemen ga je meer zien en anders kijken.